Sinds 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels in verband met het Vlaamse huurdecreet. Deze nieuwigheden zijn van toepassing op huurcontracten na 01/01/2019 afgesloten.
De huurwaarborg
Nieuwe huurders zullen nu 3 maanden huur betalen als waarborg. Wanneer het huurcontract beëindigd wordt, zal de huisbaas dat geld binnen het jaar moeten terugbetalen.
Opzeggen van een overeenkomst van korte duur -minder dan 3 jaar
Als huurder mag je een overeenkomst van minder dan 3 jaar opzeggen. Je betaalt de huisbaas dan een vergoeding van anderhalve, één of een halve maand. De huisbaas mag een huurovereenkomst van korte duur dan weer niet opzeggen.
Opzeggen van een huurovereenkomst van 9 jaar
De wettelijke opzegtermijn is 3 maanden. Daarbij moet je de huisbaas ook een vergoeding betalen van 1, 2 of 3 maanden huur. Als eigenaar kan je een overeenkomst van 9 jaar ook op elk moment opzeggen voor bepaalde bijzondere redenen, bijvoorbeeld omdat je er zelf in wil wonen.
Belangrijk detail: je huurder moet de woning dan wel pas verlaten ná de eerste drie jaar.
Opzeggen van een niet-geregistreerd huurcontract
Niet alleen als huurder, maar ook als verhuurder loop je grote risico’s als je geen officieel huurcontract hebt. Zo kan je huurder in principe op elk moment de overeenkomst stopzetten, zonder een verplichte vergoeding of opzegtermijn!
Gebonden aan de officiële reden van opzeg
Een huisbaas die de overeenkomst vroegtijdig stopzet, moet hiervoor een officiële reden geven. Zelfs als de huurder binnen de opzegtermijn een nieuwe woning vindt – en dus een tegenopzegging geeft – blijf je gebonden aan die officiële reden. Als je bijvoorbeeld aangaf dat je van plan was zelf in de huurwoning te gaan wonen, ben je verplicht om dit te doen.
Huurprijs
De huisbaas mag de huurprijs aanpassen op enkele voorwaarden. Bijvoorbeeld als er nieuwe omstandigheden zijn die de huurwaarde met 20% doen stijgen. Of na verbouwingswerken, of energiebesparende maatregelen, die de huurwaarde minstens 10% doen stijgen.
Overlijden van de huurder
Het contract stopt automatisch vanaf de tweede maand na het overlijden van de huurder, tenzij de erfgenamen binnen die periode laten weten dat ze de huur willen verder zetten. Als je overleden huurder geen gekende erfgenamen heeft en de woning is na twee maanden nog niet leeggemaakt, kan je als verhuurder een curator laten aanstellen, die alles leegmaakt en de inboedel verkoopt.
Heb jij nog vragen over het vernieuwde huurdecreet? Contacteer ons, wij helpen je graag verder.